Monday, August 29, 2016

Beetroot pachadi / ബീറ്റ്റൂട്ട് പച്ചടി



Beetroot pachadi is one of the side dish served during sadhya like Onam and Vishu. Beetroot pachadi  is made with grated beetroot, curd, ground coconut paste and spices. 

Try this recipe for Onam Sadhya. 

Ingredients

Beetroot, grated - 2 cups

Thick curd - 3/4 cup
Salt as needed

For grinding


Grated coconut - 1/2 cup

Mustard seeds - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/4 tsp
Green chilli - 4 - 6 nos
Ginger, chopped - 1 tsp
Thick curd - 1/4 cup

For tempering

Coconut oil - 1 tbsp

Mustard seeds - 1 tsp
Dry red chillies - 2 nos
Curry leaves



Method

Grind grated coconut, mustard seeds, green chilli, ginger and curd into a smooth paste. Keep aside the ground paste.

Cook grated beetroot with small amounts of water and salt. When the beetroot is cooked, add ground paste and mix well. Cook for 2 minutes in a low flame. Add remaining curd and required salt. Switch off the flame. 

Do not boil the curry, when you add curd. 

Heat oil in a pan. Splutter mustard seeds, dry red chillies and curry leaves. Saute well. Pour over this curry. Serve with rice.  


ബീറ്റ്റൂട്ട് പച്ചടി

1/ 2  കപ്പു തേങ്ങാപീര, 1/ 2 ടീസ്പൂൺ കടുക് , പച്ചമുളക് , ഇഞ്ചി  1/ 4  കപ്പു തയ്യ്‌രു  ഇവ ഒരു ബ്ലെൻഡറിൽ ഇട്ടു  നന്നായി അരച്ചു വെക്കുക .

ബീറ്റ്റൂട്ട് തൊലി കളഞ്ഞു ഗ്രേറ് ചെയ്‌തത് (2 കപ്പ് ) എടുക്കുക .ഒരു പാനിൽ ഗ്രേറ്റ് ചെയ്ത ബീറ്റ്റൂട്ട് കുറച്ചു വെള്ളവും ഉപ്പും ചേർത്ത് വേവിക്കുക . ബീറ്റ്റൂട്ട് ഒന്ന് സോഫ്റ്റ് ആകുംപോൾ അരച്ച തേങ്ങാ മിക്സ് ബീറ്ററൂട്ടിൽ ചേർത്ത് 2 മിനിറ്റ് കുക്ക് ചെയ്യുക . ബാക്കി ഉള്ള തയ്യ്‌രു  ഉപ്പും ചേർത്ത് നന്നായി മിക്സ് ചെയ്തു തീ ഓഫ് ചെയുക .ഒരു പാനിൽ വെളിച്ചെണ്ണ ചുടാക്കി കടുക് പൊട്ടിച്ചു , ഉണക്കമുളക് കറിവേപ്പില വഴറ്റി കറിയിൽ  ചേർത്ത് മിക്സ് ചെയുക . ഓണാം സദ്യയ്ക്ക് ഒരു നല്ല പച്ചടി റെഡി . എന്ജോയ് 

.


28 comments:

  1. Interesting! I am curious how it will taste like...Have a wonderful day!

    ReplyDelete
  2. my most fav way of having beet.. lovely color

    ReplyDelete
  3. I'm yet to try this but would love to now...after seeing your recipe. Looks delicious!!

    ReplyDelete
  4. An interesting beet curry and very delicious too!

    ReplyDelete
  5. Delicious, colorful and yummy beetroot pachadi..... :)

    ReplyDelete
  6. Love beetroot pachadi. Your version sounds yummy!

    ReplyDelete
  7. Pachadi looks delicious, love your version..

    ReplyDelete
  8. Wow this one is great.... reminds me of the tadty sadhya

    ReplyDelete
  9. Wow this one is great.... reminds me of the tadty sadhya

    ReplyDelete
  10. pachadi looks very tasty and healthy...

    ReplyDelete
  11. hmm.. very interesting.. I'll try the same with carrot.. :)

    ReplyDelete
  12. Have not been exploring much with beet, except for the simplest stir fry. This one is a pleasure, one which I am going give a hand.

    ReplyDelete
  13. Yummy Beetroot pachadi and a must side dish for ona sadya

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...